I år er der ekstra god grund til at få kigget din pensionsordning efter i sømmene, opfordrer Sampension. Det gælder uanset, om du har kort tid til pensionering, er midt i karrieren eller først for nylig er trådt ind på arbejdsmarkedet.

”Vi kan konstatere, at danskerne generelt lever længere og derfor skal vi have pensionsopsparingen til at række i flere år som pensionister, end vi gik og troede. Samtidig viser prognoser, at vi kan forvente generelt lavere afkast fremover. Det betyder, at det vil have større betydning for din opsparing om dit pensionsselskab har lave eller høje omkostninger,” siger Johnny Vesti Mørch, der er kundeservicechef hos Sampension.

Endelig er det vigtigt at tjekke om dine forsikringsdækninger passer til din livssituation. Er du for eksempel blevet gift, blevet forælder eller har købt ny bolig, så skal du sikre dig, at dine dækninger fortsat passer til dit behov.

”Det er vigtigt, at man selv og familien også kan klare sig, hvis du mister evnen til at arbejde, bliver kritisk syg eller pludselig afgår ved døden,” siger Johnny Vesti Mørch.

Det årlige pensionsoverblik, som du modtager fra pensionsselskabet i februar eller marts, er derfor en aktuel anledning til at gå din ordning igennem. Sampension anbefaler, at du tænker over disse seks spørgsmål, når du læser dit overblik:

- Vil jeg have nok at leve for som pensionist?
- Passer mine forsikringsdækninger til mine og familiens behov?
- Hvem får min pensionsopsparing udbetalt, hvis jeg dør?
- Får jeg det rigtige afkast, så mine indbetalinger bliver mere værd?
- Hvor store er mine årlige omkostninger (ÅOP)?
- Hvis jeg har ordninger i flere selskaber – skal jeg så samle dem ét sted?

Nok at leve for
Danskerne lever længere og ifølge Professor Jesper Rangvid, der er formand for Det Sagkyndige Råd, kan vi generelt forvente lavere afkast i de kommende år. Det kan ses i pensionsoversigten, hvor de forventede udbetalinger vil være lidt lavere. Derfor kan du overveje at indbetale lidt ekstra hvert år. Derved øger du din opsparing og dermed den indkomst, du vil få som pensionist.

De rette dækninger
Måske har du brug for at skrue lidt op for dine forsikringsdækninger, så der er råd til at opretholde levestandarden, hvis du i en kortere eller længere periode ikke er i stand til at passe dit arbejde, eller råd til at tilgodese familiens behov, hvis du dør.

Begunstigelse
Vi lever i en tid med mange forskellige livsformer, og mange vælger at leve alene, bliver gift eller skilt, eller lever sammen med dine, mine og vores børn. Men hvem står egentlig som den, der skal begunstiges, hvis du pludselig ikke er her mere?

Afkast:
Når man har en pensionsordning baseret på markedsrente, som gælder de fleste af os, er der som udgangspunkt skruet op for risikoen blandt de yngre, med mulighed for større fremtidige afkast, mens ældre er placeret lidt mere forsigtigt. Det kan man selv lave om på, hvis man ønsker noget andet, for ordningen er sat sådan sammen, at man selv kan vælge at tage mindre eller større risiko, uanset alder.

Omkostninger:
Omkostninger regnes i ÅOP (årlige omkostninger i procent). Sampension har nogle af pensionsmarkedets laveste omkostninger med en ÅOP på 0,5 pct. for et gennemsnitligt markedsrenteprodukt. Forskellen mellem 0,5 og 1 pct. som man betaler hos flere af de andre selskaber, kan faktisk betyde, at du har en halv mio. kr. mere med, når du går på pension.

Har du flere ordninger:
Høje omkostninger kan udhule en ellers fornuftig opsparing. Derfor opfordrer vi kunderne til at samle pensionsopsparingerne der, hvor omkostningerne er lavest. Mange af os har såkaldte klatpensioner hos flere selskaber, og det er faktisk gratis hos både os og flere af de andre selskaber at få overført sine pensionsdepoter fra andre selskaber.

Kontakt os:
Du er altid meget velkommen til at kontakte Sampension/pensionskassen, hvis du for eksempel ønsker at foretage ændringer i din pensionsordning eller justere din forsikringsdækning. Vi er klar til at rådgive dig på telefon mandag til torsdag kl. 8:30-21:00 og fredag kl. 8:30-16:00 på 77 55 62 50.

Hør kundeservicechef Johnny Vesti Mørch forklare hvorfor du bør tjekke dit pensionsoverblik.