En solid pensionsopsparing er grundstenen i en god økonomi som pensionist. Det mener den unge jordbrugsakademiker Natasja Jelskov, som satser på et andet fundament som pensionist, end hendes forældre har gjort. Og det skræmmer hende ikke at skulle arbejde i næsten 40 år endnu.

- Det giver mening, at når vi nu bliver ældre, så skal vi også arbejde længere. Men man kunne godt se lidt på at opdele pensionsalderen efter arbejdsområde. Hvis jeg er frisk som 68-årig, kunne jeg godt forestille mig at være på arbejdsmarkedet, mens det måske ville være rimeligt, at en med et mere fysisk krævende job fik lov til at gå tidligere, siger 30-årige Natasja Jelskov.

Hun er lige startet i et nyt job som fondsadministrator i Landbrug & Fødevarer, tidligere arbejdede hun som sagsbehandler i Landbrug- og Fiskeristyrelsen - det tidligere NaturErhvervstyrelsen. Begge er jobs, hvor hun bruger sin uddannelse som cand. scient i Animal Science.

- Som det ser ud i dag, skal jeg arbejde, til jeg er 68, og det bekymrer mig ikke med den type job, jeg har, siger hun.

Klart råd fra forældrene

Begge Natasjas forældre er i 60’erne og ville sagtens kunne blive på arbejdsmarkedet lidt endnu. Men deres pensionsopsparing er minimal, og nu, hvor de står på tærsklen til pensionsalderen, har de et klart råd til deres datter.

- Min mor har altid sagt, at jeg skulle sørge for at have styr på det med pensionen. Hun har været hjemmegående en stor del af sit liv, og min far er selvstændig, så det er begrænset, hvor meget de har sparet op til deres gamle dage, siger hun og fortsætter:

- Det er blandt andet på grund af mine forældres situation, at jeg siden mit første fuldtidsjob har haft stor fokus på at lægge penge til side til pensionen. Faktisk indbetalte jeg allerede som 23-årig for første gang til en pensionsopsparing via min arbejdsgiver.

Opsparing vigtigere end bolig

Natasja bor i en andelslejlighed på Vesterbro i København, som hun selv har finansieret via lån i banken. Den ser hun mest som et springbræt til senere at komme videre på boligmarkedet, men det er den private pensionsopsparing, der er det vigtigste økonomiske sikkerhedsnet.

- Jeg kunne godt forestille mig at bo i lejligheden i mindst ti år endnu. Ingen ved, hvor jeg er på det tidspunkt i mit liv, så boligen er som sådan ikke det vigtigste i forhold til at sikre mig økonomisk på den lange bane. Derimod kunne jeg godt tænke mig at lægge endnu mere til side på en privat opsparing på et senere tidspunkt, men jeg skal lige have lidt mere økonomisk luft først, siger hun.

Måske tid til hesten

Det meste af sit liv har Natasja beskæftiget sig med dyr, både professionelt og privat. Indtil for få år siden havde hun en hest, og det er en fritidsinteresse, hun godt kunne forestille sig at genoptage senere i livet.

- Måske skal mit liv som pensionist bruges på at holde hest, men det kræver tid og penge. Tid er der jo nok af, men det kræver nok en god pensionsopsparing, hvis jeg skal have råd til at dyrke den hobby, siger hun.